Kommentarer

Min kosmopolitiske veninde. På 12

Om racisme og fordomsfrihed

Vi er ikke født racister. Vi er født med et nysgerrigt og åbent sind. Et tydeligt eksempel er, da et familiemedlems datter på et par år første gang så et andet familiemedlems kæreste. Han er afrikaner og meget mørk. ”Se”! Udbrød hun og pegede… I løbet af ganske kort tid var de hjertevenner.

Men børn er også sensitive, og meget hurtigt bliver vi påvirket af vores forældre. Ikke kun af det de siger, men i mindst lige så høj grad af det, de gør og udstråler. Måske bare et undvigende blik eller en hård tone som reaktion på ”de der muslimer”. De ”fremmede”. De ”anderledes”. Og det sætter dybe spor!

Børn med etnisk minoritetsbaggrund er selvfølgelig ikke undtaget fra de her mekanismer, faktisk forværres de, når en befolkningsgruppe er under pres. Så også de har fordomme overfor hinanden.

Men jeg har en ganske usædvanlig somalisk veninde. 12 år gammel har hun bevaret sin åbenhed og fordomsfrihed. Hun har arabiske, danske, somaliske og tyrkiske venner. Hun har dem i alle aldre, og hun færdes også i et vist omfang på tværs af sociale skel. Så hun står også model til et pres – fra alle grupper.

En af de store udfordringer ved at vokse op som 2.generations flygtning eller indvandrer er, at man ofte kommer til ”vokse sine forældre over hovedet”, mens man endnu er barn eller helt ung. Mange udvikler simpelthen hurtigt flere af de kompetencer, der er anvendelige i det danske samfund, og det kan være rigtigt svært at bevare sine forældre som rollemodeller.

Det har vi talt lidt om de seneste dage. I dag har vi så talt om, at pigen, alene ved at være den hun er, gør en meget stor forskel her i verden – og at hun har sin åbne tilgang til den og andre mennesker fra sin mor. Det blev et af de øjeblikke, hvor man bare må sidde lidt i tavshed…

Hun har al mulig grund til at være stolt af sin baggrund – og jeg er taknemmelig for at have sådan nogle mennesker i mit liv!

16 Responses to “Min kosmopolitiske veninde. På 12”

 • Gedehramz:

  “Børn med anden etnisk baggrund er selvfølgelig ikke undtaget fra de her mekanismer, faktisk forværres de, når en befolkningsgruppe er under pres. Så også de har fordomme overfor hinanden.”

  det er korrekt, blot mangler du en mekanisme i det “spil”, at der i visse islamistiske kredse bedrives rovdrift på mekanismen “had de andre =danskerne, og elsk islamismen. hvilket fører til at indvandrerbørn ikke kun står under det pres du omtaler, men også under et pres om ikke at blive for “danske”, hvilket i sig generer en kløft mellem den herværende kultur og dets folk, og indvandrerens.

  desuden er der også den almindelige arabiske holdning at sorte er mindre værd, hvilken er en ganske sørgelig attityde, men den findes i stor udstrækning.

 • Inspiration_fra_Gellerup:

  @ Gedehramz
  Nej. Den mangler jeg ikke 😉 For så var mit indlæg blevet alenlangt 😉
  Radikalingsering er en fare, som vi skal være særdeles opmærksomme på i alle lejre (!) og islamisterne er bare én af de grupper, der udnytter de her mekanismer.

  Men det er heldigvis ikke dem, der har betydning for det pres, som børn, unge og folk i almindelighed er udsat for i mit nabolag. Jeg kender ingen – ej heller blandt praktiserende muslimer, der f.eks. går til bøn hver dag her i ramadanen, som ikke tager dyb og inderlig afstand til deres holdninger. Faktisk skammer de sig.

  Kodeordet er social kontrol! Men den tager vi en anden dag 😉

  Og så lige et PS vedr. arabernes holdning til sorte.
  Joooohhh… Det kan der måske godt være noget om…? Men som i alle andre sammenhænge hænger det jo sammen med manglende kendskab og manglende overskud, og hånden på hjertet – så oplever jeg flere fordomme overfor især kurdere, hvoraf mange jo parakdoksalt nok er muslimer og kommer fra Irak.
  Men at det kan give anledning til direkte foragt, når nogle somaliere giver deres helt små piger tørklæde på., har jeg oplevet. Så meget for islamismen…

  Summa: Det her fås ikke på opskrift! Vi må tage udgangspunkt i det almenmenneskelige, og herefter kan vi så tænke f.eks. kultur og traditioner ind.

 • Gedehramz:

  vi er jo traditionelle danskere og derfor optimister på menneskehedens vegne, derfor ligger det lige til højrebenet at gøre som du siger, – “Vi må tage udgangspunkt i det almenmenneskelige, og herefter kan vi så tænke f.eks. kultur og traditioner ind.” –
  det gør jeg også gerne, men jeg nægter at overse, eller se igennem fingrene med misbruget, misbruget af vores åbenhed og venlighed som jeg oplever det når indvandrere ikke kæmper mere end de gør mod deres egne fordomme og foragt overfor vores kultur og samfund.

  vi er alle mennesker, og først og fremmest det, gid at alle huskede det!

  GH 🙂

 • Inspiration_fra_Gellerup:

  @ Gedehramz
  Er du opmærksom på, at du generaliserer, når du siger at “indvandrere ikke kæmper mere end de gør mod deres egne fordomme og foragt overfor vores kultur og samfund.” ?

  Det er ikke min oplevelse! De, der har ressourcerne, kæmper med næp og klør som frivillige i utallige sammenhænge. Se blot et enkelt eksempel her:

  http://www.unge4unge.dk/news.php

 • Bo1:

  Jeg ville gerne tilføje dig på min venneliste, men hvad hedder du?

  Cheers B:o)

 • Gedehramz:

  nej jeg generaliserer ikke, ikke på den måde du mener, jeg mener ikke alle, jeg påtaler at der trods åbenheden i vores samfund kan findes et parti blandt indvandrerne som hitz but tahrir, der er åbenlyst imod vores samfund. – og det parti er kun frontkæmperne i kampen mod vestligheden, derudover findes der desværre meget stærke kræfter blandt visse grupper af indvandrere der foretrækker islamismen, kvinderundertrykkelsen osv osv.

  jeg ved godt at der er mange der hellere end gerne vil leve vestligt, fremfor alt måske netop kvinderne, der oplever at de pludseligt får langt mere frihed til at bestemme deres egne liv, det skal vi støtte. støt dfem der vil leve i en moderne verden, og afvis dem der i virkeligheden, som hitz but tahrir hellere vil leve i saudiarabien/afghanistan.

  GH 🙂

 • Inspiration_fra_Gellerup:

  @ Bo1
  Kigger lige på det tekniske senere 🙂

 • Inspiration_fra_Gellerup:

  @ Gedehramz
  Hvis det du mener er, at mørke kræfter lige fra Hitz but Tahrir til nazisterne misbruger demokratiet, er vi enige. Det er bare ikke det, der fylder i folks dagligdag herude.

  Hvad kvinderne angår, så mener jeg, at vi skal støtte dem i deres ret til personlig udvikling på egne præmisser.

 • Gedehramz:

  måske ikke åbenlyst, og måske slet ikke lige der, men at de er istand til at mobilisere 1000 til en demonstration midt i københavn er en skændsel.

  hvor meget kan nazisterne mobilisere, 100?

  de er en kæmpeprovokation, og som jer skrev i et af dine andre indlæg, så er imamernes magtmisbrug heller ikke nogen blomst ligefrem.

  men igen, det største problem for mange mener jeg er og forbliver volden og magten som de unge udøver på gaderne og i nattelivet, det er en katastrofe for lysten til at modtage indvandrere i samfundet i øvrigt.

  GH 🙂

 • Bo1:

  Ah ha der var den, jeg skulle selvfølgelig have understregningerne med 😆

  Inspiration_fra_Gellerup

  Cheers B:o)

 • Bo1:

  Som gammel pædagog kan jeg kun nikke genkendende til dine beskrivelser af børn, forældre kan umuligt blive ved med at bevare magten over dem og tidenarbejder for integrationen.

  Vi vil eller rettere dem der oplever det vil gå en spændende tid i møde, måske nogen gange lidt for spændende. Men jeg vil her forholde mig til det positive.

  Jeg har skrevet det før: Jeg oplever det på min arbejdsplads den multietniske verden, som Danmark også er blevet, godt nok i mindre målestok endnu, men jeg sunes det er farverigt og meget spændende, vi kan lære meget og vi kan lære rigtigt meget fra os.

  Min krystalkugle som selvfølgelig er imaginær, viser et multietnisk samfund, baseret på stærke danske sociale og demokratiske modeller iblandet alt hvad farve paletten indeholder.

  Hvis jeg er troende så er det på bl.a. det felt og jeg er selvføælgelig naiv og “idiot” Just wait and se and learn 😉

  Cheers B:o)

 • Bo1:

  Ups flere stavefejl, jeg troede lige jeg havde fået nogenlunde orden på sjuskeriet.

 • Inspiration_fra_Gellerup:

  @ GH (nu har jeg lært det 😉 )
  Ikke åbenlyst og ikke i et omfang der præger folks dagligdag her!
  Men der grund til bekymring, og den findes også blandt fornuftige ressourcestærke praktiserende muslimer i mit nabolag. Hitz but Tahrir f.eks. spiller jo på vrede, afmagt og spor efter ydmygelser!

  Nazisterne er kun tænkt/nævnt som ét eksempel på radikalisering, og både de og SIAD f.eks. spiller jo på præcis de samme mekanismer. Men værre er det, når intellektuelle som f.eks. medlemmer af Trykkefrihedsselskabet også gør det – for de er ret dygtige til det 🙁

  Og for god ordens skyld: Hermed er ingen hængt ud som værende nazister! Jeg taler alene om udnyttelsen af almenmenneskelige mekanismer og velkendte effektive propagandaværktøjer.

 • Inspiration_fra_Gellerup:

  @ Bo1
  Hurra! Nu har jeg fået en ven på Nationenblog 😀

  Om stave- og anslagsfejl: Som gammel sproglærer læser jeg uden videre lidt af hvert, og med en piskesmældsskade kender jeg alt til den slags “tudser”. I perioder er det værre end andre 🙂

  Og den mere alvorlige. Du skriver:
  “Som gammel pædagog kan jeg kun nikke genkendende til dine beskrivelser af børn, forældre kan umuligt blive ved med at bevare magten over dem og tidenarbejder for integrationen”.

  Kultur og traditioner er ikke statiske begreber – begge dele udvikler sig, ligesom mennesker gør det… Det giver også anledning til f.eks. generationskonflikter i tokulturelle familier – et ofte overset emne i debatten om integration…

 • Bo1:

  Uha ja da særlig det sidste, overset synes jeg nu ikke det er, det har været svært at skjule de æresdrab der er blevet begået. Desværre af nogen fortolket som en del af Islam, hvad der ikke kan ligge fjernere.

  Jo der er lang vej at gå, men jeg tror som sagt på det, det bliver i unge der skal arbejde videre med det, i har de bedste forudsætninger. Så længe jeg lever er jeg med 😉

  Cheers B:o)

 • Inspiration_fra_Gellerup:

  @ Bo1
  Jamen når det allermest primitive kommer op i folk, så skal vi nok høre om det. Det giver jo både læsere og stemmer.

  Når det derimod handler om at straffe forældrene og dermed forsøg på at “tæske” nogen til at gøre det, de ikke kan – så er det ikke just forældrekompetence, vi hører om… :´-(

Skriv en kommentar