Kommentarer

Klogt sagt I

Heksefeber

“Måske er de bange.
Nej, ikke måske.
Folk er bange.
Når man er bange,
må man finde noget
at beskytte sig med.
Og hvis man ikke ved,
hvad man er bange for,
må man finde noget at
beskytte sig imod.”

Leif Esper Andersen i Heksefeber

Mellemrumstekst

Racismen findes i os alle

”Racismen er ingen epidemi eller influenza, som pludseligt udefra rammer os alle kollektivt. Den findes i os fra starten, hele grundlaget, og det er op til hver og én at bearbejde den. Den forsvinder heller ikke gennem lovforordninger, for tanken er altid fri.

Det er en privat daglig kamp, som må føres i såvel små som store situationer. Giver man efter, som tyskerne gjorde det i 30´erne, er perspektivet skræmmende. Kæmper man imod, har man i det mindste fejet foran sin egen dør.

Der findes kun få enkle samfundsløsninger. Synet på de fremmede er ligeså sammensat som synet på ens egne landsmænd. Der findes røvhuller i alle lande, også blandt vore egne. Det er ikke de åbne grænser, som skaber problemerne, det er murerne mellem indvandrerne og os andre, som fører til modsætningerne. Man kan ikke både tage imod og holde udenfor.”

Björn Afzelius om nummeret “Valet” på albummet “Definitivt” i 1998


Hvad er undertrykkelse?

“Det at under-trykke de naturlige følelser og adfærdsmønstre hos andre.”

Hvordan defineres racisme, sexisme, homofobi, antisemitisme osv.?

“Den korteste definition vi bruger i USA er: fordomme kombineret med social magt til at udøve dem mod andre grupper. Det er menneskeligt og naturligt at have fordomme, men farligt når man som f.eks. hvide i USA, som mænd overalt, som heteroseksuelle overalt, som ikke-jøder overalt, har magt til at undertrykke andre med dem.”

Jacob Holdt på sin hjemmeside American Pictures:
http://american-pictures.com/dansk/racisme/racisme.htm